Modras survival - preživetje v naravi

Skupina Modras je samostojna interesna skupina, ki združuje sedanje in bivše tabornike ter ostale, ki se ukvarjajo s preživetjem v naravi. V skupini deluje več specialistov različnih področij.

Verjetno  se nam ob omembi  preživetja v naravi najprej pojavi vprašanje Zakaj? Kaj mi bo to znanje, saj itak nikoli ne potujem z ladjo ali letalom po svetu, da bi lahko doživel brodolom ali letalsko nesrečo. Nekdo mi je nekoč dejal, da je edino kar za preživetje potrebuje je njegova bančna kartica. Takšna kratkovidnost nas lahko v nepredvidljivih situacijah pripelje do boja za preživetje, ko to ne bi bilo potrebno. Tudi v modernem svetu  imamo veliko naravnih katastrof (potresi, poplave, požari, tsunamiji,…), ko pomoč ne pride po nekaj urah, ampak po dneh ali celo tednih. Preživeli hurikana Katrina l. 2005 v ZDA so čakali na pomoč tudi po 2-3 tedne. V tem času so si morali sami priskrbeti vodo, bivališče in hrano. Z drugimi besedami: morali so preživeti. 


Modras survival team


Seveda se Preživetje skozi čas spreminja iz načina življenja v pradavnini v športno-zabavno aktivnost, zdrav način življenja, team building, kampiranje,… v moderni družbi, biblični koncept človeškega obvladovanja narave ali boja proti njej pa je zamenjalo sožitje z naravo. 

Sam izraz preživetja lahko dojememo v ožjem ali širšem pomenu. V ožjem pomenu govorimo, kadar ga razumemo dobesedno kot obdržati se pri življenju nekaj dni, dokler nas reševalci ne najdejo. V praksi za to potrebujemo relativno malo osnovnega znanja (zavetje, ogenj, voda, signalizacija in navigacija), ki si ga pridobimo na osnovnih tečajih že v dnevu ali dveh. O hrani tukaj ni govora, saj lahko živimo brez hrane vsaj 3 tedne. V širšem pomenu pa govorimo, kadar razumemo besedo v smislu življenja v naravi in z naravo. Takrat govorimo o poznavanju primitivnih tehnik lova in ribolova, poznavanja rastlin, obdelava kož, sledenja živalim, bushcraft,… Učenje teh tehnik pa traja leta ali celo desetletja. 

Na splošno velja: več, ko imamo znanja, manj rabimo opreme in obratno. To reflektirajo tudi teoretične smeri od: Naked into the wilderness do High tech survival. 


          

Preživetje v naravi                                                                                   Preživetje pozimi


V določenih situacijah obstajajo zapovedi kako se vedemo, v drugačnih situacijah pa smo lahko kreativni in poti do cilja je več. Tako je Preživetje včasih znanost, drugič umetnost. 

Kot pri vsaki resni vedi je tudi v Preživetju veliko – včasih tudi dolgočasne – teorije, ki pa je prav tako pomembna. Znanje je treba pridobivati počasi in po vrsti. Tako bi morala imeti prva učna ura  naslov: Nož kot orodje in njegova uporaba, in zadnja: Izdelava primitivnih pasti in ne obratno. Tako se je primerilo, da je inštruktor neke tuje šole v naravi zelo lepo prikazal izdelavo pasti za zajca. Tehnično lepo izvedeno, past je postavil blizu zajčjih iztrebkov, na stečini in jo tudi preizkusil. Delovala je brezhibno. V praksi pa bi inštruktor ostal lačen. Iztrebki so namreč bili od srne in ne od zajca, kot je napačno domneval.


Sporočamo vam, da smo v taborniški sezoni 2017/2018 pričeli z uradnimi urami, ki potekajo vsak ponedeljek od 17:00-18:00 v taborniški sobi.
Rodova uprava

Vodniki

Kontakt 

miha.rebol@taborniki-ravne.si