Koroški taborniki oskrbeli množično nesrečo na OŠ Brezno...

10.11.2018

Ta vikend je za koroške tabornike na OŠ Brezno potekalo tekmovanje v prvi pomoči. Hkrati je bilo uprizorjenih več množičnih nesreč. Nesreča na plezališču, prometna nesreča in nesreča v gozdu so le nekatere izmed njih, kjer pa so taborniki pri oskrbi odrezali več kot odlično.

Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo reševalcema iz reševalne službe, vsem tabornikom/aktivistom, ki so pomagali na dogodku, podjetju Lekarna Dren, podjetju Ulbrich Hidroavtomatika, osnovni šoli Brezno in ekipi specialističnega tečaja za prvo pomoč.Uspešno smo zakorakali v novo taborniško leto...

2.10.2018

Konec poletja prinaša novo taborniško leto, v katerega smo zakorakali polni elana in novih planov. V prihajajočem taborniškem letu nas ponovno čakajo nove avanture in veliko zabave. 

MČ Vesela srečanja s SKRITIMI JUNAKI ...

17.05.2018

Druga sobota v maju je Slovenj Gradec preplavila z rutkami in otroškim smehom. Koroški taborniki smo se družili na MČ veselih srečanjih, ki so letos potekala na Prvi OŠ Slovenj Gradec. Otroci so se preizkusili v izdelovanju blazin iz odpadnega blaga, orientaciji, vezanju vozlov, športnih igrah... Tema letošnjih srečanj je bila SKRITI JUNAKI, zato smo medse povabili tudi reševalce, gasilce, prve posredovalce in gorsko reševalno službo. Ti so nam predstavili svoje delo nam razkazali opremo in vozila in nas naučili kako ravnati v različnih nesrečah in situacijah. Z gasilci smo se preizkusili v ciljanju tarče z vodo. Prvi posredovalci so nam pokazali delovanje defibrilatorja in postopke oživljanja. Pri gorski reševalni službi smo se prelevili v ponesrečence in se vozili na reševalnih nosilih. Naši najmlajši so lahko pobližje pogledali vse službe naših skritih junakov. Imeli smo animatorje in delavničarje, ki so nam pomagali z varnostjo in pripomogli, da je vse potekalo gladko. Ker pa taborniki skrbimo za naravo smo z članico ekološkega društva izdelovali vrečke za večkratno uporabo iz majic. Otroci iz cele Koroške so se združili, uživali in ustvarili nove vezi in poznanstva za katera smo prepričani bodo trajala celo življenje.

Posebna zahvala vsem sodelujočim društvom, katera so pripomogla k ustvarjenju tega nepozabnega dogodka. To so PGD Slovenj Gradec, Ekološko društvo Slovenj Gradec, Rdeči križ Slovenj Gradec, Reševalna enota Slovenj Gradec, Gorska Reševalna služba, OK SG.
Znate uživati brez slam`ce?

22.04.2018

Dnevno se v EU in ZDA porabi kar 600 milijonov slamic. Plastike, ki nima nobene posebne dodane vrednosti. Pravzaprav plastike za enkratno uporabo.  


Na splošno je uporaba plastike velik globalni problem, katerega pa se še zavedamo dovolj. Dejstvo, da smo v zadnjem desetletju proizvedli več plastike, kot celotno prejšnje stoletje, za sam razkroj le-te pa je potrebna zelo dolga doba. Celo tako dolga, da se vsak košček plastike, ki je bil v preteklosti izdelan, sploh še ni začel razkrajati.

Ob dnevu Zemlje so se mladi koroški taborniki odločili proaktivno pristopiti k zaščiti planeta pred poplavo plastike. S kampanjo »Uživaj brez slam`ce« želijo mlade povabiti k razmisleku glede lastne potrošnje ter jih spodbuditi, da pijačo s kolegi spijejo brez slamic. »Gre za preprost in hkrati hiter ukrep za zaščito našega okolja. Res, da EU namerava v prihodnje sprejeti regulative glede potrošnje plastike za enkratno uporabo, vendar ne potrebujemo čakati na to. Sami lahko že pred tem storimo veliko za naš planet« je povedala Špela Metličar, vodja kampanje.

Kampanjo so pospremili s serijo oglasov na digitalnih medijih, kjer se mladi tudi najbolj zadržujejo. »Kampanjo smo pričeli ob dnevu Zemlje, kateri je hkrati tudi dan tabornikov. Na ta dan se taborniki še posebej trudimo narediti nekaj dobrega za skupnost in naš planet. Odločili smo se, da bomo kampanjo Uživaj brez slam`ce nadaljevali še cel mesec maj, saj želimo doseči čim večji krog ljudi ter tako sprožiti zavedanje, da lahko tudi mali človek soprispeva k veliki stvari« je še dodala Špela.VIZIJA ....

15.04.2018

Za nami je intenziven vikend, pred nami pa super prihodnost. V Mladinskem hotelu Punkl smo staknili glave ter pripravili vizijo društva do leta 2021:

Rod Koroških jeklarjev je v letu 2021 v javnosti prepoznan kot največja in najpomembnejša mladinska organizacija, ki s svojim programom vzgaja aktivne, angažirane, odgovorne, avtonomne ter solidarne mladostnike, ki širijo taborniško izkušnjo na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Ob tem je nastala tudi strategija z jasnimi prioritetami, ki slonijo na GG dogodivščini in PP avanturističnem programu, kvalitetnemu delu s prostovoljci, kadrovanju, mentoriranju in pripravništvom na funkcijah.

Taborniška akcija v Grajskem parku... 26.09.2017


Iščeš aktivnosti s katerimi bi svoje proste dneve preživel kar se da zabavno? Obiskuješ osnovno šolo? Bi rad hodil na taborjenja, streljal z lokom in se preizkusil na progi preživetja? Znal postaviti šotor, zakuriti ogenj, spal pod zvezdami in se zabaval s svojimi vrstniki? Te mogoče samo zanima, kaj počnemo pri tabornikih? Potem se nam pridruži v četrtek, 28.9.2017 ob 17:00 v Grajskem parku na Ravnah, kjer bomo za vas pripravili pravo pustolovščino.

KDAJ: četrtek, 28.9.2017 ob 17:00 v parku na Ravnah 
KAJ: vpis k tabornikom in različne aktivnosti
KDO: vabljeni vsi osnovnošolci od 1. do 9. razreda

Kekčev tabor v Šentjanžu nad Dravčami...

30.08.2017


Taborniki roda Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem in taborniki roda Bistri potok Muta smo poletje zaključili v stilu. Najslajši del smo si prihranili za konec in se minuli teden odpravili na petdnevni tabor, ki je tokrat potekal v idiličnem Šentjanžu nad Dravčami. Rdeča nit našega tabora je bil Kekec in njegovi prijatelji, zato je med drugim v našem taboru pogosto odmevala Kekčeva pesem, obiskala pa sta nas tudi Kekec in Mojca. Naši najmlajši so si v gozdu uredili svoje vodove kotičke, kjer so se s svojimi sovrstniki družili, zabavali in obnavljali taborniške veščine. Tokrat pa seveda kot se za taborniški tabor spodobi, nismo pozabili na taborniške običaje, kot sta poroka in krst. Obeležili smo prvo med-rodovno poroko roda Koroških jeklarjev in roda Bistrega potoka in tako zapisali zgodovino. Prav tako smo taborniško krstili nekaj udeležencev, ki so na tabor prišli prvič in jih uradno povabili medse. Med vsemi naštetimi aktivnostmi pa seveda ne moremo pozabiti na orientacijo in bivakiranje, ko smo noč preživeli pod milim nebom. Vreme nam je bilo naklonjeno, zato smo lahko pozno v noč, brez sija mestnih luči, opazovali čudovito nebo in zvezde, posute kamor ti seže pogled. V vročih dneh smo se ohladili z vodnimi igrami, kjer smo se obmetavali z vodnimi baloni in si dan popestrili z zabavnimi igrami. V Šentjanžu smo preživeli res čudovitih pet dni, kjer je venomer odmevala pesem in smeh. Poletje se počasi izteka, spomini na nepozaben tabor pa bodo ostali in nas greli ob prihajajočih hladnejših dneh. Dan tabornikov in sprejem novih članov...

22.04.2017

Slovenski taborniki 22.aprila obeležujemo »Dan Tabornikov«, dan ki se je v zgodovino zapisal pred 66. leti, ko je bila ustanovljena Zveza tabornikov Slovenije. Največja mladinska organizacija v Sloveniji, ki šteje več kot 10 000 članov, se je tudi na Ravnah letos ponovno povečala, saj smo medse na dan zemlje in dan tabornikov ponovno sprejeli nove člane. Preglej galerijo (KLIK).21. Taborniški Feštival...

22.04.2017

22. april ni poznan le kot Dan Zemlje, ampak velja tudi za Dan Tabornikov. Ob tej priložnosti Mestna Zveza Tabornikov v Ljubljani, v parku Tivoli, že 21. let prireja odličen dan v naravi, ki so ga poimenovali kar Taborniški feštival. Tega smo ravenski taborniki Roda Koroških Jeklarjev ponovno obiskali, s seboj pa so povabili tudi tabornike Roda Severni Kurir iz Slovenj Gradca in tabornike Roda Bistri Potok Muta. Za mlade tabornike je bil pripravljen pester program športnih, izobraževalnih in zabavnih delavnic. Za najmlajše so bile pripravljene različne delavnice in igre, ki so se razprostirale po čudovitem sončnem Tivoliju, za malce starejše pa je bilo pripravljenih kar nekaj bolj adrenalinskih dogodivščin, kot so zipline, slackline in vožnje s kanuji.Obnavljamo znanje...

8.4.2014
V soboto, 8.4, som se na Ravnah v Punklu zbrali koroški taborniki v zasedbi PP+, na izobraževalnem seminarju, ki je bil namenjen članom neformalne Koroške zveze tabornikov (KZT). Obnovili smo znanje na področju taborniških veščin, kot so opis poti, postavitev stražnega stolpa, postavljanje šotora in signalizacija. Izobraževanje je bilo namenjeno pripravam na mnogoboj, ki bo letos (v mesecu maju) potekal na Muti. Predelali smo tematiko motivacije otrok za taborniška tekmovanja in samo točkovanje ter ocenjevanje znanja na mnogoboju.Dan za spremembe, dan za čiste Ravne!

8.4.2017

Tudi letos smo se taborniki Roda Koroških jeklarjev pridružili vseslovenski akciji "Dan za spremembe". Številčna druščina je zajemala okoli 40 članov, pridružilo pa se je tudi zajetno število najmlajših s svojimi starši. Le-ti so se odpravili očistiti okolico velikega otroškega igrišča na Čečovju, okolico upravne enote in trgovskega doma. Najstarejši izmed tabornikov pa so se, kot že nekaj let, osredotočili na brežino Čečovja in okolico "bunkerja", kjer jih vsako leto pričaka gora smeti. Dan za spremembe, dan za čiste Ravne je bil slogan, pod katerim smo se taborniki ponovno pridružili čiščenju naše okolice.

Bi spremembo? Bodi sprememba!

POT 2017

4.4.2017

Minuli vikend smo se taborniki Roda Koroških Jeklarjev, skupaj s preostalimi koroškimi rodovi (Rod Bistrega Potoka Muta in Rod Severni kurir Slovenj Gradec), odpravili v okolico Krškega, na Podloško orientacijsko tekmovanje. Tekmovanje, ki so ga organizatorji poimenovali POT, je potekalo v Velikem Podlogu, kjer se je ponovno zbralo veliko število tabornikov.  Na tekmovanje se je prijavilo 44. ekip, razvrščeni pa som bili v različne kategorije - od MČ pa do Grč.  Med drugim smo v sklopu orientacije preizkusili v različnih veščinah, kot so lokostrelstvo, proga preživetja, kvizi; seveda pa je bilo timsko delo in komuniciranje v ekipi glavna preizkušnja. Koroški taborniki smo od 44 ekip dosegli 2x prvo mesto, 1x tretje mesto, 1x četrto in 1x peto mesto.
Pozdrav pomladi in KOTL Kotlje 2017...

26.03.2017

26.03.2017 smo se koroški taborniki, ki smo združeni v neformalno Koroško zvezo tabornikov KZT (Rod Bistrega potoka Muta, Rod Srebrna reka Radlje ob Dravi, Rod Severni kurir iz Slovenj Gradca in Rod Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem), zbrali v Kotljah, kjer smo kljub začetnemu slabšemu vremenu, pozdravili pomlad. Skupaj smo se odpravili v naravo, kjer so najmlajši Murenčki in MČ pomagali pri pripravi ognja, na katerem so si pripravili sladko presenečenje, starejši GG in PP pa so se odpravili na orientacijsko tekmovanje KOTL Kotlje 2017, ki spada v Koroško orientacijsko taborniško ligo.

Klik na galerijo!


Občni zbor...

24.03.2017

V petek, 24.3.2017 je bil za tabornike Roda Koroških jeklarjev dan namenjen občnemu zboru, kamor so bili vabljeni vsi člani društva, vsi taborniki in njihovi starši. Pregledali smo delovanje društva, program, finance in sodelovanja z drugimi organizacijami v minulem letu in začrtali prihajajoče leto. 
JOTA/JOTI 2016 minila v odličnem vzdušju …
20.10.2016


Pod okriljem neformalne koroške zveze tabornikov (KZT), smo se taborniki Roda Koroških jeklarjev Ravne, Roda Bistri potok Muta, Roda Srebrne reke Radlje in Roda Severni kurir Slovenj Gradec odpravili na jesenovanje na Obretanovo, kjer smo skupaj z radioamaterji radiokluba Franjo Malgaj organizirani že peto udeležbo na JOTA/JOTI. Če so jesenovanje pred dvema tednoma na Obretanovem otvorili murenčki in MČ-ji, smo se v drugi izmeni na tabor odpravili GG-ji in PP Klub s svojimi vodniki in staffovci. Nekaj več kot 40 se nas je v petek, 14.10.2016 odpravilo proti Obretanovem, kjer nas je že pričakala strateška igra, kjer smo si priborili svoje bivanje v elitnem ''Hotelu pri Dišečih Smrek'cah'', kar je bila tudi rdeča nit našega jesenovanja. Kljub slabšemu vremenu smo vikend smo preživeli zunaj v naravi, udeležili smo se orientacije, športnih aktivnosti in se udeležili kar nekaj delavnic, ki so nam jih pripravili radioamaterji. Že peto leto zapored so nam le-ti omogočili, da smo preko radijskih valov vzpostavljali komunikacijo z ljudmi in taborniki iz celega sveta. Galerijo fotografij si lahko ogledaš TUKAJ.Olimpijsko Obretanovo: Jesenovanje MČ in Murnov ...
11.10.2016

Med 7. in 9. oktobrom je potekalo Jesenovanje Murnov in MČ-jev pod naslovom: Olimpijsko Obretanovo. V treh dneh se je 23 otrok preizkusilo v različnih gibalnih aktivnostih, kot so premagovanje poligona, triatlon, met žoge z brisačo itd. Otroci so taborjenje začeli z olimpijsko baklo in zaključili s prejemom veščine Gibalček, ki so si jo prislužili s športnim udejstvovanjem. Galerijo slik si lahko ogledaš TUKAJ.


Zakorakali smo v novo taborniško leto …
25.09.2016


September se bliža h koncu, otroci so se že pridno ustalili v šolske klopi in tako smo s tem tudi mi pogumno zakorakali v novo taborniško leto. Letošnjo pravljico smo za otroke začeli pisati v soboto, 24. septembra. Zbrali smo se v parku, kjer smo za otroke pripravili pestre aktivnosti. Za tiste mlajše smo pripravili različne kontrolne točke, na katerih so jih čakale zabavne igre, malo starejši pa so dopoldne preživeli s preizkušanjem svoje orientacije. Nekaj utrinkov iz akcije si lahko ogledate TUKAJ.


Zbor

Vodova srečanja ...
25.9.2016


Taborniško leto seveda ne more potekati brez vodovih srečanj. Vsi tisti, ki nas morda niste uspeli ujeti na 1. akciji, pa imate možnost in ste vljudno vabljeni, da se nam pridružite že v tem tednu, ko bomo uradno začeli s tedenskimi druženji.

Še vedno je mogoč vpis za otroke od 1. razreda naprej, vod Murenčkov (predšolski otroci) pa je že zapolnjen. Urnik vodovih srečanj pa izgleda takole:


MURNI                 predšolski otroci                    vsako sredo od 16:00 – 17:00                     Vesna Baltić

MČ                        1. razred                             vsak petek  od 17:00 – 18:00                      Zala Gošnak

                               2. in 3. razred                    vsak torek od 17:00 – 18:00                        Matevž Brdnik

                               4. in 5. razred                    vsak četrtek od 16:00 – 17:00                     Klara Osterman

GG                         6. in 7. razred(dekleta) vsako sredo od 18:00 – 19:00                     Gregor Matavž

                               6. in 7. razred(fantje)    vsak četrtek od 18:00 – 19:00                     Gregor Matavž

                               8. in 9. razred                    vsak četrtek od 17:00 – 18:00                     Robert Pongrac

Enota Podvelka (na OŠ Brezno):
5 in 6. razred vsak petek od 18:00 - 19:00  Špela Metličar

Pripravljamo se na jesenovanje ...
25.09.2016


Aktivno se pripravljamo na prvo letošnje taborjenje.

-       - Jesenovanje za Murne in MČje bo na Obretanovem potekalo od petka, 7.10.2016, do nedelje 9.10.2016.

-       - Jesenovanje GG Autumn Jam(JOTA - JOTI) pa bo potekal od petka, 14.10.2016  do nedelje, 16.10. 2016.

Starši že včlanjenih otrok ste natančne informacije prejeli na svoje email naslove.

________________________________________________________________________________________________

Vedno večji so...


Vsak tabornik se verjetno spomni dne, ko je bil uradno sprejet v tako veliko družino; ko je lahko ponosno rekel, da je postal eden izmed njih. 22. aprila taborniki praznujejo svoj dan; dan, ki ga bodo po celi Sloveniji preživljali z rutko okoli vratu in se spominjali dne, ko je nastala ta organizacija.

Pretekli petek so taborniki na Ravnah, kot vsako leto, medse sprejeli veliko novih članov, ki so vso taborniško leto pridno nabirali znanje in nove izkušnje. 
Po uradnem delu je sledila še zabavna foto-orientacija, na kateri so udeleženci pokazali kako dobro poznajo svoje mesto.

Ravenski taborniki so zelo veseli, da se njihova organizacija pridno širi, saj verjamejo, da s svojim vplivom gradijo tako mladino kot celotno okolje.
Skupinska slika 

Taborniki na Strojno začarali v Disney-evo pravljico

Strojna velja za eno najlepših vasi na Koroškem, ki poleg lepe narave postreže tudi z izredno prijaznimi vaščani, ki toplo sprejmejo vsakega gosta. Taborniki so se v zadnjih letih izredno povezali s tem čudovitim okoljem, kar priča tudi o zdaj že tradicionalnih zimovanjih, katerega so tudi letos izpeljali za kar 81 otrok iz Raven na Koroškem in Slovenj Gradca.

Letošnje zimovanje je bilo nekaj posebnega, ne samo zaradi čudovitega okolja in rdeče niti v stilu Disney-evih pravljic, vendar tudi zaradi dejstva, da so otroci sami prispevali več kot 100 idej za program, kar je mladim vodnikom predstavljalo odlično izhodišče za pripravo nepozabljive avanture. Poleg vseh klasičnih taborniških aktivnosti, kot so orientacija, kurjenje ognja in peka hrenovk, grajenje zimskega bivaka, itd., je letos izstopal verjetno največji pustni karneval na Strojni-otroci so pripravili za vaščane risbe s posvetili, nato pa so obiskali osnovni šoli bližnje hiše ter vaščanom zapeli pesem ter podarili risbe.

Skozi celo zimovanje so otroke spremljali prizori in liki iz Disney-eve risanke Ledeno kraljestvo z Olafom na čelu, ki je znan po svojih besedah "Zdravo, jaz sem Olaf in rad imam topel objem". Taborniški vodniki upajo, da so otroci poleg avanture iz Disneyvanja odnesli tudi toplino v svojih srčkih ter da bodo širili prijateljstvo in ljubezen med svojimi bližnjimi še dolgo po pravljici na Strojni.

Skupinska slika

Na Koroškem se kuha v "KOTL-u"

Preteklo nedeljo se je na Ravnah zopet kuhalo; kuhalo s kompasom in orientacijsko karto. Ravenski taborniki so namreč, v okviru Koroške zveze tabornikov, že tretjič v letošnji sezoni organizirali orientacijski tek v sklopu KOTL | Koroška orientacijska taborniška liga, katera se vsak mesec seli po Koroških krajih. Namen tovrstne urbane orientacije je, kot je povedal organizator lige, predvsem približanje Koroških krajev med mladimi prek zanimive metode, ki zajema taktiko, šport in zabavo.

Iz celotne Koroške se je orientacije, katera je bila tokrat popestrena z nočnim mrakom,udeležilo skoraj 30 orientacistov, med katerimi so posamezniki dosegli izjemne rezultate.


Pomlajeno vodstvo ravenskih tabornikov z visokimi cilji

Pretekli petek so ravenski taborniki Roda Koroških jeklarjev izvolili novo vodstvo, ki bo od letošnjega leta zelo pomlajeno, a hkrati tudi izredno ambiciozno. Strukturiran sistem,  pod katerim imajo taborniki letos namen izpeljati 350 akcij, od sedaj vodijo mladi, stari med 17 in 35 let.

Prioritete novega vodstva so izobraževanje mladih na področju mehkih veščin, kadrovanje in mentorstvo mladim, kvaliteten stopnjevalni program, temelječ na gradnji odgovornosti otrok in mladostnikov ter vključitev v mednarodni prostor. Izredno prednost pomlajene ekipe predstavlja nov, starešina, Rok Franc, ki se je že v preteklosti izkazal kot izjemna podpora mladim.

Taborniki se ob priložnosti najlepše zahvaljujejo bivšemu starešini, Marjanu Magdiču, ki je 18 let uspešno vodil društvo ter pripomogel k postavitvi trdnih temeljev društva.

Pomlajeno vodstvo

Taborniška čajanka ter Državljani življenja v sklopu Predbožičnega parka

Drugi vikend v decembru smo taborniki izkoristili na polno. V petek smo pripravili čajanko za naše člane, v sklopu katere smo čarali božični napoj s katerim smo na koncu pričarali dobrega moža, ki je vsakega obdaril s skromnim darilom.


Pričakovanje dobrega moža

Sobota je popestrila z dogajanjem v parku, kjer se je odvijal mladinski festival "Predbožični park". Taborniki smo se potrudili čim bolj pomagati organizatorjem, sami pa smo tudi izpeljali multiakcijo z naslovom "Postani državljan Življenja", v sklopu katere so udeleženci prejeli potni list življenja ter se z njim podali na potovanje, na katerem so se preizkušali v medsebojnem zaupanju, pisali so sami sebi v prihodnost, delili so objeme med udeleženci ter med njimi prižigali iskrenost in navdušenje.

Druženje ob ognju

Koroški taborniki v enem jutru posadili 500 dreves

Preteklo soboto je potekala ena najplemenitejših akcij v Sloveniji, v sklopu katere so taborniki v sodelovanju z gozdarji pomagali obnoviti slovenske gozdove. Po prvotno izpeljani akciji pridobivanja denarnih sredstev za sadike so tokrat obuli čevlje, nadeli rokavice ter prijeli za kramp in motiko.

Na dveh lokacijah v okolici Slovenj Gradca se je v sklopu organizacije Koroške zveze tabornikov zbrala ekipa iz Raven, Slovenj Gradca, Mute in Radelj ob Dravi, pridružili pa so se jim tudi taborniki iz Velenja. S skupnimi močmi so zasadili 500 novih dreves, ki bodo še dolgo pomagala ustvarjati čist koroški zrak.

Kako malo energije je potrebno vložiti, da se izvede takšna, še kako potrebna dolgoročna poteza. Taborniki so spet dokazali, da so zmožni takšnega razmišljanja.

Po opravljenem delu potrebna tudi slik'ca. 

Uradne ure

Sporočamo vam, da smo z mesecem novembrom pričeli z rednimi uradnimi urami, v sklopu katerih lahko plačate članarino, se prijavite na taborenja, naročite taborniško opremo ali pridobite dodatne informacije o delovanju društva tabornikov Rod Koroških jeklarjev.

Uradne ure potekajo vsak ponedeljek in sredo med 17:00 in 18:00.

Vljudno vabljeni na druženje z nami.

Obnovimo slovenske gozdove! Vsako dejanje šteje...

Verjetno se vsi spomnimo uničujočega vremena v letošnjem februarju, ko je žled uničil kar 5% slovenskih gozdov.  Za sanacijo škode je že bilo vložene kar nekaj denarja in energije, taborniki pa smo v sodelovanju z Zavodom za gozdove organizirali projekt "Obnovimo slovenske gozdove" v sklopu katerega smo si zadali cilj zbrati denar za sadike dreves ter te tudi posaditi. Za sanacijo škode je potrebno posaditi kar 1.000.000 dreves, cena posameznega pa je 1€. 

V sklad za obnovitev gozdov je prispevala tudi mednarodna trgovinska veriga Hofer ter v sklopu akcije v sodelovanju z Zvezo tabornikov Slovenije pripravila značke z živalskimi in rastlinskimi motivi, ki ljudi opominjajo na podporo projektu obnove gozdov. V soboto, 8.11.2014 smo se taborniki Roda Koroških jeklarjev aktivno priključili projektu ter opoldne preživeli v družbi Hoferjevih nakupovalcev, katerim smo razdelili okoli 300 značk. Upamo, da bodo tudi nakupovalci tako dobrodušni kot trgovska veriga, ter prispevali za sadike dreves.

Značke za drevesa

Nov propagandni oddelek RKJ

Danes je v Rodu Koroških jeklarjev potekala reorganizacija propagandnega oddelka, v sklopu katere smo si zadali cilj postaviti sistem kvalitetnega obveščanja članov in javnosti o aktivnostih našega društva. Novi prispevki pridejo kmalu do takrat pa Z NARAVO K BOLŠEMU ČLOVEKU! 

Prenos znanja na mlajše

Taborniška stojnica upanja

članek iz lokalnega informativnega portala

Čarobni del meseca decembra je tukaj. V tem času si veliko ljudi zastavlja cilje za prihodnje leto, a po navadi ti cilji ostanejo le skrite želje, ki se nikoli ne uresničijo. Skrivnost? Ljudje nimajo pravega upanja. Upanja v boljši jutri, upanja v človeka, upanja v uresničitev svojega cilja. Upanje se prične s pozitivno mislijo, upanje se prične, ko odpreš srce.

Potujoča stojnica upanja koroških tabornikov je v preteklem tednu risala nasmeh na obraz številnim Korošcem, ki so se ob pravem času znašli na pravem mestu. V štirih dneh so na Ravnah na Koroškem, Muti, v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi spekli in razdelili skoraj 1.000 palačink, s katerimi so želeli ljudem polepšati dan ali večer. Skozi dogajanje jih je spremljal tako imenovani "Wall of fame", t.j. Zid upanja, na katerega so tako otroci kot odrasli zapisovali lepe misli in želje za prihodnost.

Združitev lepih misli, združitev energije, združitev koroških mest. Taborniki vsekakor na drugačen, svojstven način prispevajo k ustvarjanju lepšega sveta. Taborniška stojnica upanja – akcija s simboliko velikega pomena - je potekala v mesecu decembru in združevala ljudi vseh starosti ter delila veliko lepega med ljudi, ki so jo obiskali. Ne samo palačinke in tople napitke, tudi tople nasmehe in prijazne besede.

Mladi in starejši so popisali zid upanja, na njem se zdaj najde veliko lepih misli in želja za lepšo prihodnost.
Taborniki so na Koroškem dokazali, da je sinergija med koroškimi rodovi še kako prisotna. Pa ne samo med njimi, prisotna je med vsemi ljudmi.

Taborniki so velesila, ki bo eni najbolj zapostavljenih regij vlila upanje v boljšo prihodnost, so omenili še enkrat v teh že precej prazničnih dneh.

stojnica upanja

Čajanka po taborniško

Čajanka po taborniško je tudi letos razveselila naše člane. Vodniki so udeležencem pripravili pester in zanimiv program v katerem ni manjkalo glasbe, petja in iger. Vrhunec večera je bil nastop taborniškega čarodeja in obisk taborniškega dedka mraza.
nastop čarodeja

Razvojna strategija RKJ

Drugo soboto v decembru  se je pričel prvi del postavljanja petletne vizije našega društva. V prostorih Kulturnega centra Ravne na Koroškem smo se zbrali mladi taborniki ter v okviru dvanajsturnega dogodka opravili analizo stanja društva ter začrtali, kakšno bo delo v društvu do leta 2018.
Zavedamo se, da nikakor ne moremo postati uspešni sami. Zato smo na dogodek povabili predsednika Mladinskega sveta Ravne na Koroškem Aljaža Verhovnika, predstavnici katoliških skavtov Stega Koroška 2 Barbaro Uršnik in Sergejo Kovačič, predsednika Kluba Koroških študentov Andraža Lečnika ter direktorja KMKC Kompleks Tadeja Breznika, ki so predstavili delovanje svojih organizacij ter skupaj z nami pokramljali in iskali ideje, kako bi lahko v prihodnjih letih skupaj spisali zgodbo o uspehu.
Na konferenci se nam je pridružil tudi programer Skupine stroka.si Emir Mustafić, ki je predstavil, kako s pomočjo informacijske tehnologije optimizirati procese dela in vodenje baze članstva. Z nami sta bila tudi načelnik območja Andrej Bračič in starešina Koroško-Šaleško-Zgornje Savinjskega območja Anton Decosta, ki sta poudarila navdušenje nad našim delom.

debata

Luč miru

Letos so nas skavti stega Koroška 2 povabili k sodelovanju pri stegovskem sprejemu luči miru. Vabilu smo se z veseljem odzvali in skupaj s katoliškimi skavti po zanimivi orientaciji na Ravnah sprejeli luč miru. 
V tednu, ko so katoliški skavti organizirali delitev lučke smo se udeležili kar nekaj njihovih dogodkov. 
Lučko smo z roko v roko s katoliškimi skavti  ponesli tudi na naš dom na Obretanovem.
luč miru smo dali v hrambo vodnici Vesni

Gremo mi po svoje 2

V okviru koroške zveze tabornikov smo se udeležili prtemijere filma GMPS2, ki je bila v kinu Slovenj Gradec. Preko 150 tabornikov in drugih obiskovalcev je do zadnjega kotička napolnilo dvorano. Na premijeri so nas obiskali igralci iz filma, ki so nam predstavili tudi snemanje.
vabilo

Prižgi srce ne sveče

akcija ob dnevu spomina na mrtve...

Prihaja čas množičnega zapravljanja in prižiganja sveč. Res je lepo, da se spomnimo naših ljubih pokojnih, vendar ste se kdaj vprašali po smislu takšnega prižiganja sveč? Z akcijo "Prižgi srce, ne sveče" želimo javnosti sporočiti, da se boste bolje počutili, če boste prižgali srce, denar pa podarili tistim, ki ga v tem času za preživetje resnično potrebujejo.
prižgi srce

Kostanjev piknik

Tradicija nam narekuje, da vsako leto oktobra organiziramo kostanjev piknik. Letos ob menjavi generacij, ko so se stari peki kostanjev poslovlljali smo obujali spomine na vseh 23. jesenskih piknikov.  
  
Vsega lepega je enkrat konec


Ravenski taborniki sodelovali na mednarodni akciji

Drugi vikend v oktobru smo ravenski taborniki za GG, PP; RR in grče organizirali mednarodno obarvano jesenovanje na Obretanovem pod Uršljo goro. K soudeležbi smo povabili tabornike iz Slovenj Gradca in Radelj ob Dravi, s katerimi se združujemo v okviru Koroške zveze tabornikov. Med 19. in 20. septembrom smo se prek radioamaterskih valov povezali praktično s celim svetom, saj je v tem času potekala mednarodna taborniška akcija JOTA | Jamboree on the Air. Poleg omenjene akcije smo  spoznavali tudi druge taborniške veščine, kot so signalizacija z zastavicami, vozlanje, kurjenje ognja, orientacija, risanje skice terena, vrhunec jesenovanja pa je bil zaključni večer ob ognju, kjer se so ob melodiji kitare in zabavnimi animacijami zagorele iskre prijateljstva. Taborniki se ob tej priložnosti za pomoč najlepše zahvaljujemo radioamaterjem Koroškega radiokluba Franjo Malgaj S59 EHI in Slovenski vojski, ki so omogočili kvalitetno izvedbo akcije JOTA.

radiooperaterstvo

Koroška pravljična bitja obiskala tabornike

povzetek zapisa v lokalnih medijih o našem jesenovanju na Obretanovem

Na Koroškem so živela in živijo pravljična bitja, katera so pretekli vikend obiskala mlade tabornike na Obretanovem. V okviru jesenovanja za predšolske otroke in šolarje nižje stopnje stopnje o.š. so tokrat pripravili pestro pravljično jesenovanje, ki se je odvijalo okoli zgodbe Kralja Matjaža, Žal žen, Povodnega moža in ostalih mitoloških bitij, ki so zajeta v novem totemu, ki so ga taborniki prejeli kot darilo za uspešno delo. Otroci so skozi igro osvajali nova taborniška znanja, se preizkusili v veščini kuharja ter preživeli prijeten jesenski vikend. Na Obretanovem jih je obiskal tudi načelnik Zveze tabornikov Slovenije, Tadej Beočanin, s katerim so se pogovarjali o viziji in strategiji društva, katero bodo postavljali v letošnjem decembru. Poudariti gre, da so letošnje jesenovanje izpeljali mladi, katerih povprečna starost je 15 let. Ravno takšen način dela (mladi vodijo mlade) je tudi metoda dela v taborniški organizaciji, katere namen je razvoj osebnih kompetenc mladostnika v mladih letih.
prvi zbor


Politika jo razbija, taborniki jo združujemo

Koroška. V preteklih dneh lahko po medijih zasledimo veliko ogorčenja glede razdelitve Koroške. Prebivalci že tako zapostavljene regije vedno bolj izgubljajo upanje v tako željeno Koroško regijo, zibelko ponosnega slovenstva.

Kar politični veljaki razbijajo, z veliko vnemo združujemo taborniki. V preteklem letu smo se trije koroški taborniški rodovi odločili povezati v obliki neformalne Koroške zveze tabornikov. Zastavili so si cilj širiti idejo o ustvarjanju boljšega sveta in združevanju koroške energije za skupno dobro. S tem namenom smo ravenski in slovenjegraški taborniki zadnjo soboto v mesecu septembru izpeljali propagandno akcijo, katere rezultat je ustanovitev nove taborniške organizacije v Radljah ob Dravi, ki bo ob podpori Roda Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem v prihodnjem letu postala tudi samostojna organizacija, ki bo širila pozitivno klimo v lokalnem in regionalnem okolju.
združeni

Novo taborniško leto

Taborniška pravljica se je pričela. V soboto, 21.9. smo se zopet zbrali ravenski taborniki ter izpeljali prvo akcijo v novi sezoni - strateško igro v ravenskem parku. Zbralo se je 40 tabornikov, ki so se podali na fotoorientacijo, postavljali šotore, premagovali ovire ter se družili v prijetnem septemberskem dopoldnevu.Sporočamo vam, da imamo na voljo še nekaj prostih mest za vpis novih članov. Več informacij o terminih srečanj ter o taborniških dogodivščinah lahko preverite na naši spletni strani v rubriki RKJ informator.
skupinska

Taborniki za en dan Koroško priključili Evropski prestolnici mladih

Da je Maribor letošnja Evropska prestolnica mladih, verjetno ni potrebno poudarjati. V soboto, 7.9.2013 pa se je na evropski zemljevid mladih zapisala tudi Koroška, taborniki iz Raven na Koroškem in Slovenj Gradca, smo se udeležili Mestnega tabora v centru Maribora. Na povabilo Roda XI. SNOUB Maribor je 22 koroških tabornikov pomagalo izpeljati akcijo propagande taborništva, kjer so udeleženci imeli možnost sprehoditi se skozi tabor, postavljen iz pravih taborniških šotorov, ognjišča in pionirskih objektov. Mladi so se lahko udeležili različnih delavnic ali pa se preizkusili v igri Človek ne jezi se v človeški velikosti. Poleg pomoči pri izvedbi programa pa je bil namen koroških tabornikov tudi občino Ravne predstaviti v najboljši luči. Zopet smo dokazali, da smo Korošci odprti in prijazni ljudje, ki vedno priskočijo na pomoč. Glede na poslanstvo in vizijo gre v prihodnje pričakovati, da bomo ravenski taborniki obrnili pomemben list v udejstvovanju mladih na koroškem, saj se tako številčno in programsko vedno bolj krepimo ter utrjujejemo svoj položaj najmočnejše prostovoljne mladinske organizacije na Ravnah.
za spomin

Letni tabor 2013-TABOR DOMIŠLJIJE

Poletje je čas za norčije, čas za užitek, čas za domišljijo. Tudi letos smo ravenski taborniki pričarali nepozaben tabor, ki je tokrat potekal v dveh izmenah. V prvem delu so uživali murni, v drugem delu pa so se taborjenja udeležili še ostali taborniki. Program je bil tudi tokrat izredno pester, saj smo izpeljali več kot 30 animacij in delavnic - od grajenja bivaka, streljanja z lokom, orientacijskega teka, kurjenja ognja in peke hrenovk, pa vse do izdelovanja lovilcev sanj ter drugih ročnih delavnic. Taborništvo otroka in mladostnika uči odprtosti do ljudi, narave in idej, zato smo letos na tabor povabili tudi katoliške skavte, ki so se nam kot organizacija predstavili skozi zanimive animacije. Pohvaliti gre gozdovnike, ki so pri svojih 13h letih pokazali dovolj poguma in samostojnosti, da so se podali na svoj prvi dvodnevni »hike«, kjer so si postavili bivak in skuhali slasten golaž.
Tabora je konec, vendar žerjavica večnega ognja v taborniških srcih še vedno tli in čaka na prve jesenske dni, ko se zopet prične nova taborniška pravljica. 
brezskrben počitek na zvezdicah

Tabor nadarjenih učencev osnovne šole Koroških Jeklarjev Obretanovo 2013

Za otroke tematskega tabora smo pripravili en dan na taborniškem taboru. Imeli smo zbor, kurjenje ognjev, orientacijo, druženje ob tabornem ognju in še marsikaj.
Dan na taboru smo izkoristili tudi za propagando in kar nekaj učencev je izražilo željo, da se nam jeseni pridruži na pravih taborniških dogodivščinah.
iz šolskega glasila Jeklenice

Gremo mi po svoje zaključna prireditev za učence prvih razredov osnovne šole Koroških Jeklarjev

Na prijazno povoabilo učiteljic iz osnovne šole smo za učence prvih razredov pripravili taborniško pololdne na katerem ni manjkalo taborniških pesmi in kitare, prijetnega druženja in iger ter seveda taborniške malice- hrenovk pečenih na ognju.
Otroci so ob slovesu zatrdili, da je bil to njihov najlepši dan v šoli.
v razredu

Ti je vseeno!? Taborniška rutka pušča sled, tokrat na grajskih klopeh

Ti je vseeno? Ravenskim tabornikom vsekakor ni. Že tretjo leto zapored namreč peljemo projekt, v katerem ob koncu šolskega leta opozarjajmo mladino na onesnaževanje in vandalizem, ki se povzroča ob toplih večerih v Ravenskem parku. Tako smo po akciji, kjer smo delili vrečke za smetje z napisi »Ni nam vseeno« ter akciji, kjer smo s 100m šotorom iz šotorskih kril, ki je predstavljal simbolno prepreko in povezovanje ljudi, tudi letos nadaljevali s tovrstnim aktivizmom.
Tokrat smo na polomljene klopi v grajskem parku namestili nove deske, ki od tega četrtka dalje opozarjajo obiskovalce z napisi »Ti je vseeno?«. Akcijo smo podprli tudi z facebook kampanjo, v okviru katere nekajkrat tedensko objavljajamo slike jutranjega stanja ravenskega parka ob vikendih, seveda z istimi napisi, kot so jih uredili sedaj tudi na klopi.
Taborniki upamo, da bo akcija obrodila nekaj sadov, kljub temu, da bo za premik v glavah potrebno še več vloženega časa in energije.
aktivistke

2. otroški festival Ravne na Koroškem

udeležili smo se otroškega festivala kjer smo postavili tabor in pripravili delavnice za učence osnovne šole Prežihovega Voranca in ostale obiskovalce. 
Kot vedno je bila tudi tokrat naša predstavitev najbolj obiskana.
vozlarija

Deset krogov za deset nasmehov

Športno humanitarno društvo NEVER GIVE UP nas je povabilo k sodelovanju na njihovi humanitarni prireditvi, ki je potekala na mestnem štadijonu na Ravnah.
Dogodek smo izkoristili za promocijo taborništva pripravili pa smo tudi taborniške animacije za otroke.
pred tekom

Pomladovanje

Z namenom, da bi se čimbolj pripravili na območni mnogoboj smo na Obretanovem organizirali pomladovanje.
Dvodnevno bivanje na Obretanovem smo izkoristili za treniranje vseh panog taborniškega mnogoboja.
"šivanje šotorke"

Taborniki brez meja...po Bosni in Hercegovini

Med prvomajskimi prazniki smo šli starejši taborniki na potovanje po Bosni in Herecegovini ogladali smo si lepote te čudovite dežele, ogledali smo si tudi ostanke grozne balkanske vojne, ki so še danes močno vidni.
malica na Sarajevski Baščaršiji

22. april dan tabornikov

Ob dnevu tabornikov našem največjem prazniku smo pripravili kar nekaj aktivnosti. Imeli smo sprejem novih članov in prehode v višje starostne skupine, obiskali smo taborniški feštival v Ljubljani, tradicionalno pa smo obiskali tudi naše prijatelje tabornike RSK iz slovenj Gradca kateri so nam pripravili zanimiv taborniški program.
Ob dnevu tabornikov smo objavili nagradni natečaj za najboljšo fotografijo z rutko okoli vratu za dan tabornikov. Prejeli smo fotografije tabornikov iz vse Slovenije ogledate si jih lahko v galeriji.
zmagovalna fotografija iz natečaja

Rod Koroških Jeklarjev-prejemnik velike plakete Občine Ravne na Koroškem

Spoštovani taborniki in tabornice,
obveščamo vas , da smo na svečani seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem taborniki Roda Koroških jeklarjev prejeli veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem.
Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem smo prejeli zahvaljujoč energiji, razvoju in zagonu pri delovanju našega društva, kar je prinesla pomladitev vodstva. Taborniki smo edinstvena organizacija pri nas, v Sloveniji in na Svetu, saj je vodilno poslanstvo naše organizacije vključevanje mladih v delo ter omogočitev razvoja kompetenc že v rosnih letih.
Več kot očitno mladina prinaša v organizacijo svež veter in dodaten zagon, katerega je opazil tudi občinski svet občine Ravne na Koroškem in nas nagradil z Veliko plaketo.
Verjamemo, da bomo v prihodnjih letih delovali še uspešneje, saj smo že letos pričeli v delo vključevati še mlajšo ekipo. Verjamemo, da bomo kmalu  postali najmočnejša mladinska organizacija v občini Ravne, ki bo s svojo vizijo, energijo in številčnostjo resno delovala na področju participacije in razvoja mladih v našem okolju.
Na ta slavnostni dan se moramo spomniti tudi vseh generacij ravenskih  tabornikov vse od Malgajevega Roda naprej, ki so s svojim delom v preteklosti omogočili, da smo mi danes tukaj veliki in močni kot že dolgo ne!
...

za izjemen prispevek k vzgoji mladih
z utrjevanjem pozitivnih moralno
etničnih vrednot ter odnosa do narave,
sočloveka, družbe in celovitosti sveta,
za prispevek k prepoznavnosti
občine in Koroške izven njunih meja.

Pomagali smo urediti mladinsko pot


Na povabilo mladinskega sveta Ravne na Koroškem smo se udeležili urejanja mladinske poti, ki poteka na lokaciji bivše trim steze. Na celodnevni akciji smo postavili table z vsebinami, uredili rekvizite za izvajanje športnih vaj ter polepšali okolico nove mladinske poti.
Akcija urejanja okolice bivše trim steze sovpada z anašim jeseni začetim projektom 72 ur.
tabornik Hozi je "bajso"

Tečaj za življenje

Prva pomoč je pomembna veščina, katere znanje moramo konstantno ohranjati in nadgrajevati, saj nikoli ne vemo, kdaj nas bo življenje postavilo v situacijo, ko bomo njeno obvladovanje lahko izkoristili v prid reševanja življenja.
Tudi taborniki konstantno nadgrajujejemo znajne prve pomoči skozi stopnjevalni taborniški program. Ravno iz razloga kvalitetnega izobraževanja na tem področju smo povabili Društvo študentov medicine, kateri so v okviru projekta »Za življenje« petindvajsetim  tabornikom skozi 4 urne delavnice prikazali veščine oživljanja, ukrepanja ob krvavitvah, uporabe avtomatskega defibrilatorja in ukrepanja ob nezavesti.
Taborniki iz Raven, Slovenj Gradca in Mislinje se iskreno zahvaljujejo prostovoljcem Društva študentov medicine za vrhunsko izpeljan tečaj.
učenje na lutki

Udeležba na 31.skupščini ZTS 

Dva naša člana sta se kot delegata udeležila skupščine ZTS, ki je potekala v izobražovalnem centru zaščite in reševanja na Igu pri Ljubljani.
Na plenarnem delu skupščine so delegati sprejemali pomembne odločitve o prihodnjih akcijah in usmeritvah ZTS.
..iz delavnice o spremembi pravilnika o kroju in oznakah v ZTS...

Predstavitev 14. zleta ZTS

V okviru koroške zbeze tabornikov smo se udeležili predstavitve 14.zleta ZTS, ki je potekala v mladinskem centru v Slovenj Gradcu. Organizatorji zleta so nam v dobri uri povedali vse kar je potrebno vedeti o zletu.
Predstavitev so gostili taborniki RSK Slovenj Gradec.

Zimovanje 2013

Letos smo po dolgem času zamenjali nam najljubše Obretanovo za Paški Kozjak in tam organizirali zimovanje. Zimovanje smo pripravili skupaj s taborniki RSK iz Slovenj Gradca. Končna ocena je bila NORO, NEPOZABNO, BREZ BESED...
skupinska pred odhodom domov

Robi Štruc zlat na specialni olimpijadi v Južni Koreji

Naš dolgoletni član Robi Štruc je na specialni olimpijadi v Južni Koreji osvojil zlato medaljo v disciplini krpljanje na 400m.
Za dosežek mu čestitamo in mu želimo še veliko uspehov!!!
zlati Robi

Zimsko orientacijsko tekmovanje ZOT 2013

Udeležili smo se zimskega orientacijskega tekmovanja ZOT v Sp. Dupleku, ki so ga organizirali taborniki roda XI.SNOUB iz Maribora. Na tekmovanju, ki je potekalo dva dni sta naši ekipi dosegli 12. mesto med GG in 4. mesto v kategoriji PP.
na poti proti kt3

Sankanje tabornikov

Tudi letos nam je zima ravno pravi trenutek nasula dovolj sneg, da smo lahko izvedli tradicionalno taborniško sankanje. Snega je bilo dovolj tudi za razne ostale igre na snegu.
sankač na sankališču

34. tradicionalni pohod po poteh VII. talcev na Sv. Nežo

Ravenski taborniki smo tudi letos s ponosom opravili spominski pohod na kraj mučeniške smrti sedmih mladih partizanov.
Pohod je potekal v hudem snežnem metežu in zelo slabih vremenskih pogojih z vztrajnostjo in gozdovniškim duhom smo premagali vse težave na poti in  ob 12.uri dosegli spominski park na Koroškem Selovcu kjer smo se na kraju poboja udeležili spominske proslave.
premražen pohodnik med  zasluženo malico

TABORNIŠKA STOJNICA UPANJA

KOROŠKI TABORNIKI SMO DOKAZALI, DA IMAMO DOVOLJ JAJC ZA 600 PALAČINK

Skupna izjava RKJ in RSK ob zaključku akcije.

Taborniška stojnica upanja – akcija s simboliko velikega pomena. S simboliko osveščanja, združevanja, s simboliko UPANJA.

V času gospodarske in socialne krize je moč opaziti slabo voljo med ljudmi. Kljub blišču veselega decembra je moč zaznati negativno vzdušje, saj ljudje nimajo več pravega upanja. In ravno to je bil namen potujoče stojnice koroških tabornikov – prižgati ljudem srce, ki bo gorelo za jutrišnji dan.

V prvem delu mobilne akcije smo taborniki stresli koroško prestolnico Slovenj Gradec, kjer je skoraj 100 tabornikov in meščanov Slovenj Gradca zvilo 300 palačink ter na zid upanja zapisalo svoje misli. Uspešno izpeljani akciji v Slovenj Gradcu je sledilo nadaljevanje na Ravnah na Koroškem, kjer smo mladi taborniki spekli palačinke upanja za zavidljivo število ravenčanov, predvsem pa nas je veselilo dejstvo, da se je akcije udeležilo veliko število mladih. Z mobilno akcijo smo združili dve največji koroški mesti v eno veliko koroško prestolnico mladih, kar je prava redkost. V obeh mestih smo spekli preko 600 palačink, skupaj popisali zid upanja, na katerem  se je zapisalo veliko lepih misli in želja za lepšo prihodnost.

Mladi taborniki na koroškem smo dokazali, da je sinergija med koroškimi rodovi še kako prisotna. Omenjena akcija predstavlja prvi korak združevanja koroških rodov v Koroško zvezo tabornikov, v katero želimo združiti vse rodove iz Mežiške, Mislinjske in Dravske doline ter nastopiti kot taborniška velesila, ki bo eni najbol zapostavljenih regij vlila upanje v boljšo prihodnost.

 mlada koroška "palačinkarca"

Čajanka

Kot se spodobi za konec leta smo imeli našo tradicionalno čajanko z tombolo, obiskom božička.....
vzdušje na čajanki

Prvi del akcije Taborniška stojnica upanja-palačinke on tour

V okviru veselega decembra smo KOROŠKI TABORNIKI organizirali skupno akcijo, ki je imela namen osveščati ljudi o  problemih mladih  tudi v veselem decembru in druženje tabornikov. Spodaj si lahko preberete poročilo iz prvega dela akcije, ko smo stresali KOROŠKO prestolnico.

Skupno akcijo pod omenjenim nazivom smo organizirali taborniki iz dveh društev: RKJ Ravne na Koroškem in RSK Slovenj Gradec.
Akcije se je udeležilo okrog 70 ljudi (tabornikov dveh rodov in mimoidočih ljudi), ki so z veseljem zvijali palačinke namesto jointa.
Nad taborniško stojnico so bili navdušeni udeleženci od murenčkov, MČ-jev do grč!
Spekli smo dosti palačink, želje pisali (in risali) na “The Wall of Hope” – zid upanja, in se imeli preprosto fajn! Obujali smo tudi spomine na akcije v času, ko so obstajali še odredi (pred zdajšnjimi rodovi). Aja, pa tudi Božičku smo pisali (murenčki ) (če kdo slučajno še ne ve: Božiček ima poseben poštni nabiralnik v centru SG, tako da mu hitro pišite!).

Akcija se nadaljuje čez 3 dni, in sicer na Ravnah na Koroškem, zato vabljeni vsi v taborniško družbo – ta petek, 21. 12. 2012, ob 17.00 uri na mestnem platoju pred Tušem na Ravnah!

Zahvaljujemo se:
- za organizacijo tabornikom in tabornicam iz RKJ in RSK, s skupnimi močmi nam je uspelo izpeljati akcijo 
- za udeležbo vsem udeležencem, upamo da ste uživali!

Se vidimo 
Z.D.R.A.V.O.!!!

Avtor poročila Maja G. 
RSK Slovenj Gradec

v pričakovanju...

             

Izdelovanje novoletnih okraskov

V okviru aktivnostih v veselem decembru smo organizirali delavnico izdelovanja novoletnih okraskov.
Delavnico smo izvedli v kulturnem domu na Ravnah v sodelovanju z Mladinskim svetom Ravne na koroškem.
tabornik med uporabo ukraska

Fotoorientacija

Udeležili smo se foto orientacije v mestu Slovenj Gradec katero so organizirali taborniki iz RSK.
Pohvalimo se lahko, da smo pokazali visoko znanje iz poznavanja Slovenj Gradca in v treh starostnih kategorijah osvojili prva mesta MČ 1. mesto, PP 1.mesto, Grče 1.mesto.
kompas

Plavanje

tudi letos smo za naše člane organizirali plavanje v zimskem bazenu kjer so vsi od najmlajših do najstarejših osvojili veščino plavalca.
plavalec

Jesenski piknik

Imeli smo jesenski piknik na katerem smo trenirali kurjenje ognja v neprijaznem jesenskem vremenu. Naši taborniki so pokazali veliko mero gozdovniškega znanja in hitro zakurili. Ognje smo porabili, da smo si za malico spekli slastne hrenovke.
malica

Nočna igra iskanja ilegalcev

V grajskem parku na Ravnah smo izvedli nočno igro iskanja ilegalcev. Namen igre je bil pokazati mladim tabornikom, da je gozd v temni noči še bolj zanimiv kot podnevi. Akcija je v celoti uspela saj so vsi udeleženci pokazali veliko mero poguma in odkrili vse ilegalce!
akcijo ilegalec smo organizirali že nekoč


Tečaj retorike in javnega nastopanja

Naši člani so se udeležili tečaja retorike in javnega nastopanja, ki ga je organiziral mladisnki svet Ravne na Koroškemv mladinskem hostlu punkl. NA tečaju so spoznali več oblik javnega nastopanja, priprave govorov in animacije poslušalcev.
Tečajniki so bili po koncu Tečaja zelo zadovoljni v čast nam je bilo tudi, da je delavnico vodil načelnik ZTS Tadej Beočanin.
med predavanjem


Ekipa Roda Koroških jeklarjev v 72 urah ustvarila boljše Ravne na Koroškem

V nedeljo, 28.10.2012 ob 15h se je začel mednarodni projekt 72ur, ki mladim prostovoljcem nalaga izziv, katerega morajo razrešiti v 72 urah. Vsaka skupina je dobila projekt, ki v njihovi občini rešuje neko problematiko, za ta izziv pa ni izvedela nič prej kot v nedeljo točno ob 15h.

Tudi taborniki Roda Koroških jeklarjev smo se podali na izziv, pri katerem smo za projekt, katerega gostitelj je bil Mladinski center Ravne, morali urediti otrokom vrtca Solzice pot v vrtec, prebarvati 100m zaščitne jeklene ograje ob cesti, urediti klopi in koše v Grajskem parku, urediti TRIM stezo ter izvesti osveščevalno akcijo, ki bo ljudi spravila iz stanovanj v park.

Projekt nam je bil tako zanimiv, da smo se odločili, da ga bomo s PPji peljali še v prihodnje, ne samo v 72 urah. Najprej smo uredili pot v vrtec Solzice, da lahko otroci varno pridejo v tople igralnice, odločili pa smo se, da jekleno ograjo prebarvamo spomladi oziroma prvi topel vikend, saj bi bilo neracionalno barvati kovinsko ograjo v tako nizkih temperaturah, zaradi katerih bi barva po pol leta odstopila. Sponzorsko smo pridobili vsa sredstva za prepleskanje ograje (v vrednosti 600 EUR) in za obnovo klopi Grajskega parka (v vrednosti nekaj 100 EUR) – na pomoč nam je pristopilo 8 sponzorjev, kateri so z veseljem sofinancirali tako zanimiv projekt.

Na zadnji dan – v sredo, smo na Ravnah na Koroškem organizirali osveščevalno akcijo z naslovom »Grajski park omogoča aktivno preživljanje prostega časa«, v sklopu katere smo na mestnem platoju postavili stražni stolp, ki je simboliziral ravenski grad, ter dolg pionirski objekt, ki je simboliziral drevesa Grajskega parka. Na pionirske objekte smo izobesili plakate, ki so mimoidočim sporočali, da se lahko v parku udejstvujejo na sto in en način, postavili smo leseno Forma Vivo, ki je opozarjala na onasneževanje parka ob vikendih, mimoidočim pa smo delili letake, na katerih je bilo vabilo za brezplačno sprostitev v parku.

Naš cilj je bil dosežen – naši mladi upi so s tem projektom pridobili nove kompetence, ki jim bodo še kako koristile v prihodnosti.
stojnica na zaključni akciji


Spominski pohod ob dnevu spomina na mrtve

Kot veleva dolgoletna tradicija smo se Ravenski taborniki tudi letos podali na spominski pohod k kmetiji Lobas pod Uršljo  Goro in v temnem gozdu prižgali svečko padlemu partizanu "Jamskemu Poldanu".
udeleženci pohodaJOTA 2012 Jamboree on the air

Pretekli vikend je potekal mednarodni taborniški projekt JOTA - Jamboree on the Air, kjer se prek radioamaterskih valov srečujejemo taborniki iz celega sveta. Taborniki Roda Koroških jeklarjev iz Raven na Koroškem in Roda Severni kurir iz Slovenj Gradca smo izkoristili sončen vikend za jesenovanje na Obretanovem pod Uršljo Goro, člani Koroškega radio kluba Franjo Malgaj (S59EHI) in ekipa iz Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pa so  nam omogočili, da smo s 18 metrskim stolpom Slovenske vojske mladim tabornikom dali priložnost vzpostaviti stik s taborniki z drugod po svetu. Tako smo se med drugimi pogovarjali s taborniki iz Kitajske, Japonske, Rusije, Švedske, Velike Britanije, Nemčije, Belgije, ZDA, Bližnjega vzhoda, Severne afrike, Kiribatov (Mikronezija),... Otroci so preživeli odličen mednarodno obarvan vikend ter zopet dokazali, da so taborniki zakon!

Kostanjev piknik

Na najbolj deževno soboto v oktobru smo imeli Jeklarji kostanjev piknik. Kljub dežju smo se imeli fajn. 


zbor

JOJ Jeklarska Orientacijska Jaga 2012

Društvo tabornikov Rod Koroških jeklarjev nosi ime po borcih za naš kruh – naših starših, sokrajanih, prednikih,...  Da pokažemo svoje spoštovanje do koroških jeklarjev, smo v soboto, 6.10.2012 organizirali JOJ – jeklarsko orientacijsko jago – orientacijski tekmovanje po Ravnah in okolici, ki je bil tudi jeklarsko obarvan. 47 tabornikov in drugih zainteresiranih se je podalo na 3 različno težavnostne proge, na katerih so morali najti kontrolne točke v naravi ali urbanem okolju, in na njih pokazati  svoje znanje iz področja taborništva, poznavanja Raven in jeklarstva na Koroškem. Na JOJ so se nam pridružili tudi taborniki iz Rodu Severni kurir iz Slovenj Gradca, ki so se samozavestno podali na progo ter dokazali, da ravno tako kot domačini poznajo Ravne in težo jeklarstva na Koroškem. Skupaj smo preživeli odličen jesenski dan, na katerem pa smo se naužili sonca, adrenalina in novega znanja, upamo pa, da bo JOJ | Jeklarska Orientacijska Jaga postal tradicionalno orientacijsko tekmovanje na Koroškem. JOJ | Jeklarsko Orientacijsko Jago smo oraganizirali v sodelovanju s klubom Koroških študentov katerim se zahvaljujemo za pomoč pri nakupu orientacijske opreme.

zbor tekmovalcev


Začetek novega taborniškega leta

 Koroški Jeklarji smo zakorakali v novo taborniško leto s prvo akcijo na kateri smo se zbrali stari in novi taborniki. Vodniki so nam pripravili pester taborniški program.


veselje


Programsko volilna konferenca - izvolitev novega vodstva


21.9.2012 je v Kulturnem domu na Ravnah zasedal občni zbor roda Koroških jeklarjev, kateri je izglasoval novo vodstvo roda za prihodnje mandatno obdobje. Rod Koroških jeklarjev bo v prihodnjih letih postal še močnejša mladinska organizacija, saj si je novo vodstvo zadalo izredno ambiciozne cilje in naloge, h katerim bodo poskušali pritegniti vedno več mladih. 


staro in novo vodstvo RKJ


Na Obretanovem smo gostili tečaj spoznavanja rastlin in živali


Na Obretanovem smo gostili tečaj spoznavanja rastlin in živali, ki ga je organizirala Zveza tabornikov Slovenije. Tečajniki so pod budnim očesom predavateljev spoznavali užitne in strupene rastline, se učili o ognjih in ogniščih, raznih tehnikah izdelovanja vrvi in spoznavali lepote Koroške.


učna ura v naravi 

Letni tabor Obretanovo 2012-TABOR BREZ MEJA

Tabor brez meja – nepozabna dogodivščina, ki je 39 tabornikom pričarala nepozabni teden na Obretanovem. Otroci so doživeli izredno pester program v konceptu taborniško obarvanih iger brez meja. 
Namesto jutranje telovadbe jih je vsako jutro prebudila glasba, na katero so zaplesali v stilu 80`s, vikingov in nogometne vročice. Vsaka skupina otrok, v taborniškem žargonu vod, si je v gozdu iz naravnega materiala postavila svoj vodov kotiček, ki je kasneje služil kot obramba in izhodišče za napad z vodnimi baloni, kateri so leteli proti starejšim fantom in puncam. Preizkusili smo se v hitrostnem postavljanju šotora, kurjenju ognjev, lokostrelstvu, vlečenju vrvi, nogometu, med dvema ognjema, orientacijskem teku, šaljivih igrah, mega poligonu in še bi lahko naštevali. Kot vrhunec letnega tabora je bilo poskrbljeno za nepozaben večerni program ob kresu, kjer se je med modno revijo, igranjem skečov ter prepevanju ob zvokih kitare odvila  taborniška  poroka. 
Otroci so izdelali tudi časovno kapsulo, katero so, s svojimi sporočili in željami, zakopali na skrivnem mestu z namenom, da čez 5 let vidijo, kako so razmišljali nekoč ter obnovijo spomin na letni tabor, na katerem se je brezmejno uživalo.


taborni ogenj


Gadili smo čist park

Taborniki že vrsto let opozarjamo na problematiko onesnaževanja ravenskega parka. Resnično nam ni vseeno, da se tako lep in urejen park čez noč prelevi v navadno smetišče, katerega smo priča tudi sami, saj ponavadi naše akcije potekajo v njem ravno ob sobotah zjutraj. Na žalost beseda posameznika ne najde ušes množice, katere povezanost pa bi edina lahko pripeljala do pozitivnih spremeb.
 Odločili smo se, da na taborniški način zavarujemo park pred smetenjem z mega šotorom.
Mega šotor, ki smo ga postavili iz 118 šotorskih kril, je meril kar 103,25m in predstavlja simboliko varovanja ravenskega parka. Povezana šotorska krila,  simbolizirajo povezane ljudi, so na zadnji dan šolskega leta obvarovala park pred smetenjem ter obiskovalcem prenašala sporočilo, da lahko le  skupaj dosegamo boljši svet.
Pri ustvarjanju čistejšega parka Ravne smo se povezali društvo tabornikov roda Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem, rod Severni kurir Slovenj Gradec, skavti stega Koroška 2, rod Mrzli studenec Mislinja, rod Jezerski zmaj Velenje, rod Pusti grad Šoštanj, Zmajev rod Ljubljana ter rod Dobre volje Ljubljana. Vsem se najlepše zahvaljujemo za pomoč pri zbiranju opreme za šotor.
Upamo, da je mega šotor pritegnil oči in »ušesa« množice ter da za njihovo povezovanje za dobro delo naslednjič ne bomo več potrebovali vrvi.

prvi prebivalci mega šotora


Taborniki na 1. otroškem festivalu na Ravnah na Koroškem

Tudi taborniki smo predstavili svojo dejavnost na otroškem festivalu, ki je potekal na Ravnah na Koroškem. 


taborniška stojnica 


Območni mnogoboj

Taborniški mnogoboj predstavlja največjo večdisciplinsko tekmovanje, na katerem se med seboj pomerijo taborniki rodov iz različnih krajev. 8. in 9. 6. 2012 je v Šentilju pri Velenju potekal področni mnogoboj, na katerem se je zbralo preko 350 tabornikov iz Koroško-Šaleško-Zgornje Savinskega območja, tokrat tudi z udeležbo 15 pogumnih mladih tabornikov rodu Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem. Fantje in dekleta iz Raven so postavljali šotore, kurili ognje, signalizirali z zastavicami, streljali z lokom, premagovali ovire, tekmovali v igri "med dvema ognjema", prehodili orientacijski pohod ter neskončno uživali v prijetni družbi več stotih sovrstnikov in sovrstnic. Ravenski Svizci, Čebele in Medvedi so dokazali, da so pridno delali skozi leto in dosegli zelo uspešen rezultat.
ekipe RKJ na območnem mnogoboju


Priprave na taborniški mnogoboj

Na Obretanovem smo izvedli dvodnevne priprave v vseh disciplinah taborniškega mnogoboja, seveda pa nismo samo trenirali veliko smo se dužili in igrali.


Prvi zbor ekip


Športni dan po taborniško-teden športa na Ravnah

organizirali smo taborniški športni dan v okviru tedna športa, ki vsako leto poteka v občini ravne. Teden športa je posvečen dolgoletnemu športnemu delavcu Jožetu Šaterju.


športne igre v parku

Seminar za sodnike na taborniških mnogobojih

Na obretanovem smo gostili seminar za sodnike na taborniških mnogobojih, ki ga je priravila Koroško-šaleško zgornjesavinska območna zveza ZTS. Slušatelji so predelali vse panoge mnogoboja in s tem pridobili veliko novega znanja, ki jim bo koristil tudi pri delu v svojih skupinah v rodu.

lokostrelstvo


Lokostrelski dan po taborniško

Pri Ravenskih tabornikih je bila vedno tradicija, da smo dobri lokostrelci...tradicija se nadaljuje! Zahvaljujoč Klubu Koroških Študentov, ki je nam pomagal kupiti novo lokostrelsko opremo, in Lokostrelskega društva Koroška, katerega sta pred natanko 20 leti ustanovila dva ravenska tabornika, smo preživeli odličen lokostrelski dan, kjer se je v tej disciplini preizkusilo 50 tabornikov in članov Kluba Koroških Študentov.

Lokostrelski učitelji so nam pripravili zanimiv in poučen program tako, da smo hitro osvojili osnovno znanje, ki nam bo kmalu prišlo prav, saj se bomo v mesecu juniju udeležili taborniškega mnogoboja, kjer bo ena od disciplin tudi lokostrelstvo.


Tradicija lokostrelstva med tabornikih na Ravnah se nadaljuje

22.april DAN TABORNIKOV

Dan, ko postaneš tabornik –dan, ki ti za zmeraj spremeni življenje. Na ta dan zaprisežeš svojo zvestobo domovini in življenju v skladu s taborniškimi zakoni. Ravenski taborniki smo 21.4., dan pred dnevom tabornikov – dnevom Zemlje, sprejeli nove tabornike, podelili veščine in odlike znanja. Udeležili smo se tudi taborniškega feštivala v parku Tivoli, ki ga prirejajo taborniki MZT Ljubljana. V okviru praznovanj dneva tabornikov smo se v nedeljo 22.4. udeležili aktivnosti, ki so jih organizirali taborniki rod severni kurir iz Slovenj Gradca. rutka spreminja svet


Podloško orientacijsko tekmovanje POT 2012

Mešana ekipa tabornikov iz RKJ Ravne na Koroškem in RSK Slovenj Gradec se je udeležila orientacijskega tekmovanja, ki je potekalo v okolici Krškega v kraju Veliki Podlog. Tekmovanje so na visokem nivoju organizirali Taborniki rodu Sivi Dim iz Krškega. Koroški taborniki so na progi, ki je potekala po zaščitenem Krakovskem pragozdu pokazali veliko znanja iz orientacije in  zasedli 3. mesto v kategoriji RR/Grče.
Udeleženci so poročali o zelo težki in deloma neprehodni progi polni blata in ostalih naravnih ovir, visoko orientacijsko znanje tabornika Grege je zelo pripomogli k visoki uvrstitvi v ekipi pa je bila tudi geografinja Maja, ki je s svojim strokovnim znanjem ekipi omogočala, da so bili na progi vedno korak pred ostalimi.merjenje azimutov na kt 8


Očistimo Slovenijo 2012

Plemenita dejanja ločijo dobrega človeka od povprečnega. Pripravljenost do sprememb, pripravljenost pomagati in sloga so skupne lastnosti skupine ljudi, ki je 24.3. pomagala očistiti Slovenijo za lepši svet. 
Tabornikom Roda koroških jeklarjev se je v tej izjemno plemeniti akciji, na področju občine Ravne pridružilo veliko število prostovoljcev iz Roda severni kurir Slovenj Gradec, društva Sožitje, MFSD Mežiške doline ter OO SDM Ravne. Skupno nas je v občini znotraj organizacije ravenskih tabornikov čistilo 85 ljudi. 

Ravenski taborniki ostro obsojamo vsakršno vrsto onasneževanja okolja in uničevanja bivalnega prostora ljudi in živali.MČ smo opravili dobro delo


Pohod po Prežihovi poti

V spomin na našega rojaka Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca smo tudi letos organizirali spomladanski pohod po prežihovi poti. Pot nas je vodila mimo Žage do pokopališča v Kotljah kjer smo na gorbu pisatelja prižgali svečko, od tam smo se podali na našo Prežihovino kjer smo uživali v prepelem razgledu in prelepem spomladanskem vremenu.


pri PrežihuZimovanje

Z besedami noro, nepozabno, odlično, prekratko... so udeleženci letošnjega zimovanja opisali  pet nepozabnih  dni na Obretanovem kjer smo izvedli Zimovanje. Program je bil pester kot vedno, za posladek pa nam je starka zima nasula več kot meter debelo snežno odejo in nam omogočila res pravo zimovanje.Malica na zimovanju


Nočni pohod na Obretanovo

Tudi letos smo en dan pred zimovanjem organizirali nočni pohod na obretanovo, ki je namenjen staršem tabornikov in prijateljem našega društva. Pohoda in družabnega srečanja na Obretanovem se je udeležeilo 50 pohodnikovLovska "pavza" pri Godčevem križu


Sankanje

Zima nas je konkretno presenetila in nam podarila veliko snega in mraza zato smo takoj organizirali sankanje. 
Taborniki sankači so dejali v en glas SANKANJE JE ZAKON!Murenčka sta se peljala tudi navzgor


Plavanje

V mesecu januarju, ko zunaj pritiska mraz smo organizirali plavanje.  Športni referent Maro je poskrbel, da smo se v dveh urah vsi dodobra naplavali ter se poizkusili v raznih igrah na vodi.Tabornik je dober plavalec


Ekipa RKJ na zimskem orientacijskem tekmovanju v Limbušu ZOT 2012

Udeležili smo se  ZOT-a, ki so ga organizirali taborniki XI.SNOUB iz Maribora. V hudi konkurenci smo pokazali kar nekaj znanja in dosegli 6. mesto v kategoriji grč.


Ekipa na poti proti KT9


Računalniški kotiček

V mesecu januarju smo si v naših prostorih uredili računalniški kotiček. Vzpodbudila nas je lanskoletna akcija simbioza kjer smo pomagali kot prostovoljci. Udeleženci simbioze  nas še danes prosijo za pomoč in za nasvete. Računalniški kotiček bomo uporabili tudi za to, da bomo našim mladim članom pokazali, da računalnik in internet niso samo igrice in socialna omrežja. Seveda pa se najde čas tudi za kakšno računalniško igrico.


Mladi v akciji


Pohod po poteh VII talcev na Koroški Selovec

Drugi vikend v januarju smo  tradicionalno organizirali že 33. zimski pohod po poteh VII talcev na sveto nežo.


Spominska svečka


Praznovanje novega leta

Člani kluba RR+grče smo skupaj praznovali novo leto na našem domu na Obretanovem. Bivanje na obretanovem smo izkoristili tudi za načrtovanje novih podvigov v letu 2012.

Ekipa jeklenih 

Zvij palačinko namesto jointa

Osveščevalna akcija, v kateri smo taborniki skupaj z aktivisti MSR v centru Raven pekli palačinke ter s posrednim sporočilom opozarjali mimoidoče, da se lahko tudi na drugačen način sprostijo.Mmmm kako dobre so bile palačinke

Izdelovanje novoletnih okraskov

December je najbolj čaroben mesec v letu. Mesec, ko se družimo, zabavamo, okrašujemo in sprostimo naporne misli. Taborniki smo v koncu decembra v prostorih KMKC Kompleksa izdelovali novoletne okraske, katere smo kasneje podarili svojim staršom in prijateljem.


Oskar nadzira potek izdelovanja voščilnic

Čajanka 2011

Čaroben dan, obisk Božička, taborniška tombola, nastop vodov in taborniškega banda. 


Vod GG pozira z Božičkom


Krompirjeve počitnice 2011

Tudi letos smo aktivno preživeli krompirjeve počitnice. 42 tabornikov je prijeten vikend preživelo na Obretanovem, kjer smo razvijali svoje taborniške spretnosti. Krompirjeve počitnice


Simbioz@ - mladi učimo starejše računalništva

V okviru vseslovenskega projekta Simbioz@, kjer mladi prostovoljno učimo starejše računalništva, so sodelovali tudi naši gozdovniki in raziskovalci - tabornik je plemenit!Plemenit gozdovnik


Športni - mladinski sejem na Ravnah

Pri projektu športno - mladinskega sejma na Ravnah, katerega je organiziral Mladinski svet Ravne na Koroškem, smo tako kot pri pripravi kot pri sami izvedbi sodelovali tudi ravenski taborniki. V telovadnici OŠ Prežihovega Voranca smo postavili mini propagandni tabor, kjer smo vabili otroke in mladino k aktivnemu preživljanju prostega časa.Tabor sredi telovadnice


Pustimo park za sabo čist

Ravenski taborniki smo pogosto priča izredno neodgovornem ravnanju mladine, saj naše aktivnosti večkrat potekajo ob sobotah zjutraj v Grajskem parku. Žalosti nas dejstvo, da se mladina ne zaveda posledic svojega početja, s katerim uničuje in onesnažuje tako park kot celoten kraj. Prenehali smo samo govoriti o tem problemu ter dali pobudo Mladinskemu svetu Ravne, katerega članu tudi smo, da opravimo preventivno akcijo opozarjanja mladine, da za sabo pusti park čist. Akcija je obrodila sadove, saj se je marsikateri zamislil nad svojim početjem, akcija pa se bo nadaljevala tudi v prihodnje, tokrat z drugimi metodami.


 

Aktivisti Mladinskega sveta Ravne


Ustanovitev Mladinskega sveta Ravne na Koroškem

22.8. smo 4 mladinske organizacije iz Raven na Koroškem, med njimi tudi taborniki Roda Koroških jeklarjev, ustanovili Mladinski svet Ravne na Koroškem. Tako smo mladi različnih organizacij združili moči za skupen cilj - omogočiti mladim na Ravnah kvaliteteno življenje.Podpis listine


Letni tabor 2011 - tabor dogodivščin

Skozi celo leto smo pridno nabirali znanje in izkušnje za največji preizkus v letu – letni tabor. Odličen pričetek poletnh počitnic za mladino, ki si v svojem prostem času ne želi samo poležavati in igrati računalniških iger. Tukaj gre za res! Postavitev tabora, večnega ognja, skupnega ognjišča, vhoda in stražni stolp, pohod v neznano in postavitev bivaka za 11 ljudi, orientacija, opazovanje zvezd, streljanje z lokom, prepevanje pesmi ob ognju, z eno besedo – NEPRECENLJIVO.Bivakiranje gozdovnikov in gozdovnic


Rekord na Ravnah

Čeprav je taborniško načelo biti skromen, se tukaj nismo »šparali«.  Zbirali smo stara šotorska krila po vsej Koroški ter na koncu po nekaj dnevih žuljev postavili kar 42m dolg šotor, ki je služil kot atraktiven element taborniškega poligona v sklopu tedna športa na Ravnah. 


Rekorden šotor iz šotorskih kril


Uredili smo otrokom pot v vrtec - pot v prihodnost

V maju smo naredili prvi korak k sodelovanju s skavti stega Koroška 2 ter Društvom Sožitje Mežiške doline, združili prijetno s koristnim  ter očistili ter uredili otrokom pot v vrtec Solzice. S pomočjo izdatnih sredstev Koroškega kulturnega zavoda smo pobarvali 400 metrov cevi ograje, pokosili travo, očistili in uredili pot ter narisali otrokom nasmeh na obraz.


Prva skupna akcija ravenskih tabornikov in skavtov


60 let Zveze tabornikov Slovenije tudi na Ravnah

22. aprila praznujemo svoj dan tako taborniki kot tudi Zemlja. Letos je na ta dan Zveza tabornikov Slovenije praznovala 60 obletnico svojega delovanja. V Ravnah smo pripravili taborniški mnogoboj, na katerim so se mlajši taborniki preizkusili v svojem znanju. Preizkusili so se v hitrostnem postavljanju šotora, postavljanju in kurjenju ognja ter zabavnem poligonu. 


 

Poligon na krajevnem mnogoboju

 

 


Sporočamo vam, da smo v taborniški sezoni 2017/2018 pričeli z uradnimi urami, ki potekajo vsak ponedeljek od 17:00-18:00 v taborniški sobi.
Rodova uprava

Vodniki

Kontakt 

miha.rebol@taborniki-ravne.si